BULVINIAI "ZRAZAI" SU GRYBAIS

BULVINIAI "ZRAZAI" SU GRYBAIS

BULVINIAI "ZRAZAI" SU GRYBAIS

Bulvės: 1 kilogramo
Manų kruopos: 2 valgomųjų šaukštų
Kukurūzų krakmolas: 2 valgomųjų šaukštų
Aliejus: 3 valgomųjų šaukštų (+ šiek tiek kepimui)
Miltai: poros saujų
Druska: pagal skonį

Pievagrybiai: 500 gramų (tinka ir miško grybai)
Svogūnai: 2
Džiovinti baravykai: 2-3 (nėra privaloma, bet naudojant pievagrybius, labai pagerina skonį ir kvapą)
Aliejus: šlakelio
Druska
Pipirai
Kiti mėgstami prieskoniai (nebūtina)

Iš pradžių bulves kruopščiai nuplauname bei išverdame su lupenomis. Tada išvirusias bulves nupilame (pasiliekame 3-4 valgomuosius šaukštus bulvių sultinio), užpilame su šaltu vandeniu, truputį palaikome, kad atvėstų ir nulupusios sutarkuojame burokinės tarkos pagalba. Įberiame druskos bei išmaišome. Manų kruopas užpilame pasiliktu bulvių nuoviru bei palaikiusios keletą minučių supilame į sutarkuotas bulves. Bulvių paviršių pabarstome kukurūzų krakmolu bei išminkome. Supilame aliejų, dar kartelį išminkome bei paliekame maždaug 20-30 minučių "pailsėti".

Įdaras: Pievagrybius su svogūnais nuvalome bei susmulkiname. Džiovintus baravykus sumalame kavamale. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame svogūnus bei pakepiname maždaug 7-10 minučių.
Sudedame grybus, prieskonius bei pakepiname, kol skystis išgaruos.

Formavimas: Drėgnomis rankomis imame bulvinės tešlos, suplojame paplotėlį, įdedame grybų įdaro bei formuojame tarsi "kotletą", kurį apvoliojame miltuose bei kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių. 

BANANŲ IR AVIEČIŲ KOKTEILIS

BANANŲ IR AVIEČIŲ KOKTEILIS


bananai: 1
šaldytos avietės: 1 stiklinės
pienas: 0,5 stiklinės
natūralus jogurtas: 0,5 stiklinės
cukrus: 1-2 valgomųjų šaukštų
cinamonas: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
ledukai: ketvirtadalis stiklinės

AGURKŲ MIŠRAINĖ ŽIEMAI

AGURKŲ MIŠRAINĖ ŽIEMAI

agurkai: 1,5 kilogramo
svogūnai: 4 (didesni)
cukrus: 450 gramų
9% actas: 300 mililitrų
garstyčių grūdeliai: 4 valgomųjų šaukštų
druska: 3 valgomųjų šaukštų
malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
smulkinti krapai: 3 valgomųjų šaukštų

Iš pradžių svogūnus bei agurkus supjaustome smulkiais kubeliais.
Beriame į puodą, supilame actą, beriame druską, cukrų, garstyčių grūdelius ir pipirus. Viską maišydamos užviriname.
Nuo užvirimo verdame 12 minučių ant karštos ugnies.
Mano pačios agurkai buvo šiek tiek peraugę bei minkštesni, man pakako virti maždaug 10 minučių - jie itin greitai suminkštėjo.
Likus 3 minutėms prieš bebaigiant virti suberiame krapus.
Tuomet supilstome į sterilius stiklainiukus.

Majonezas su pienu be kiaušinių

Majonezas su pienu be kiaušinių

Pienas (kambario temperatūros) – 100 ml
Augalinis aliejus – 200 ml
Citrinų sultys – 2 v. š.
Garstyčiai – 1 a. š.
Džiovinti česnakai – 1 / 3 a. š.
Druska – 1/2 a. š.

AGURKŲ SALOTOS ŽIEMAI

AGURKŲ SALOTOS ŽIEMAI


agurkai: 3 kilogramų
morkos: 1 kilogramo
svogūnai: 1 kilogramo
druska: 2,5 šaukšto
česnakas: 2 galvų
cukrus: 1 stiklinės
actas: 1 stiklinės
aliejus: 1 stiklinės
susmulkintas šviežias peletrūnas: 2 šakelių

Iš pradžių agurkus supjaustome šiaudeliais, su morkomis padarome tą patį, tik smulkiau, svogūnus pusžiedžiais, česnaką blenderiu susmulkiname, ne labai smulkiai, sudedame visus kitus ingredientus, sumaišome, paliekame maždaug 3-4 valandoms.
Tuomet prigrūdame mišrainės į stiklainėlius, padaliname į juos susidariusį skystį, uždengiame, bet neužsukame dangtelių ir dedame kaitinimui į puodą su vandeniu, kuris turi apsemti daugiau nei pusę slovikėlių bei kaitiname, kol pradės pamažu išsiskirti burbuliukai, vos vos. Ištraukiame bei sandariai užsukame. Štai ir viskas. Laukiam žiemos ir mėgaujamės!

Traškūs agurkėliai

Traškūs agurkėliai



1 l vandens reikės: 2 šaukštų druskos (su nedideliu kaupu), 1 šaukšto cukraus, 100 ml. acto (9 proc.).

Agurkėlius nuplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Nukoškite. Dar šiltus dėkite į švarius stiklainius. Į kiekvieną stiklainį dėkite nuplautų ir nuplikytų serbentų, vyšnių lapų, krapų žiedynų, mažytį gabalėlį aitriosios paprikos (nebūtinai, tačiau ji suteikia lengvo pikantiškumo. Tiktai nepadauginkite!)

Užvirinkite vandenį, berkite druską ir cukrų, kai užvirs, išjunkite kaitrą ir supilkite actą. Marinatu užpilkite agurkus, uždarykite dangteliais, verskite aukštyn kojomis, uždenkite ir palikite atvėsti. Viskas! Telieka išnešti į vėsią patalpą ir laukti žiemos.

AGURKŲ-SVOGŪNŲ SALOTOS ŽIEMAI

AGURKŲ-SVOGŪNŲ SALOTOS ŽIEMAI

agurkai 5 kilogramų (labiausiai tinka peraugę)
svogūnai: 2 kilogramų
actas: 1 stiklinės
cukrus: 1 stiklinės
aliejus: 1 stiklinės
druska: 4 šaukštų

Iš pradžių agurkus (jeigu dideli, išimame sėklas) bei svogūnus supjaustome (svogūnus griežinėliais), viską užpilame išvirtu marinatu, paliekame maždaug 30 minučių.

Tuomet pakaitiname bei užvakuojame. Galite dėti petražolių arba česnako. Kaitiname ant mažos ugnies, kol agurkai pakeis spalvą bei išsiskirs sultys, apie 15-20 minučių. Sudedame į stiklainius bei uždarome.

Žemaičių blynai orkaitėje

SUDĖTIS 15 virtų bulvių su lupenomis, 2 kiaušiniai, 3 šaukštai miltų, 3 šaukštai krakmolo, 1 šaukštelis druskos. ĮDARUI 400 g. far...