Bulvės

BULVĖS KITAIP

SUDĖTIS
Aštuonių vidutinio dydžio bulvių, 1 valgomas šaukštas aliejaus, 200 gramų grietinės, 3 valgomi šaukštai sviesto, gabalėlis rūkytos dešros, fermentinio sūrio, saujelės pjaustytų česnako laiškų, druskos, juodųjų pipirų.
GAMINIMAS
Kruopščiai nuplaukite bulves. Įtrinkite kiekvieną bulvę aliejumi, sudėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minučių. Iškeptas bulves išimkite iš orkaitės ir palikite šiek tiek
atvėsti. Tada nupjaukite bulvių viršūnes. Šaukšto pagalba išskobkite bulvės vidų, palikdami šiek tiek minkštimo. Išskobtą bulvių masę sudėkite į dubenį ir sugrūskite bulvių grūstuvu kartu su sviestu ir grietine. Pagardinkite druska, juodaisiais pipirais, suberkite česnako laiškus ir kubeliais pjaustytą dešrą bei išmaišykite. Bulves įdarykite paruoštu įdaru, ant viršaus užberkite tarkuoto fermentinio sūrio ir pašaukite į orkaitę apie 20 minučių kol ištirps sūris.


Medaus sausainiai

MEDAUS SAUSAINIAI

SUDĖTIS
225 g. miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, truputis druskos, 100 g. cukraus, 100 g. šalto sviesto, 100 g. medaus.
GAMINIMAS
Sausus produktus suberkite į dubenį ir sumaišykite. Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į miltų mišinį. Trinkite pirštais, kol taps trupiniais. Supilkite medų ir su šaukštu maišykite tol, kol pasidarys tešla. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Iš tešlos formuokite graikiško riešuto dydžio sausainius ir su pirštais truputį paspauskite. Jei norit, galit užberti truputį cukraus ar cinamono ant viršaus. Kepkite 10-12 min., kol gražiai pagels. Atvėsinkite.

Orkaitėje kepta lydeka

ORKAITĖJE KEPTA LYDEKA

GAMINIMAS
Išvalome lydeką, įtriname prieskoniais, pagardiname druska, dedame į keptuvą su įkaitintu sviestu, užpilame grietine, sumaišyta su miltais, ir citrinos sultimis, ir kepame orkaitėje. Iškeptą žuvį sudedame į pusdubenį, užpilame tuo pačiu padažu, kuriame kepė. Tinka su bulvių koše arba raugintais kopūstais.

Žemaičių blynai

ŽEMAIČIŲ BLYNAI

SUDĖTIS
15 vidutinio dydžio bulvių, 2 kiaušiniai, 3 valgomi šaukštai miltų, 3 valgomi šaukštai krakmolo, 1 arbatinis šaukštas druskos.
ĮDARAS
300 g. kalakutienos faršo, 1 svogūnas, druskos, juodųjų pipirų pagal skonį.
PADAŽAS
150 g grietinės, 150 g pieno, 1 valgomas šaukštas sviesto, 1 arbatinis šaukštas miltų, 1 skiltis česnako, krapų.
GAMINIMAS
Išvirkite bulves su lupena, kai atvės, nulupkite. Tuomet sumalkite ir sudėkite kiaušinius, miltus, krakmolą, druska bei gerai viską išminkykite. Faršą pakepinkite keptuvėje, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną. Pabaigoje pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Į bulvių masę dėkite įdaro ir formuokite paplotėlius. Apkepkite iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Sudėkite į dubenį su dangčiu, kad sušustų.

Kotletai iš cukinijų

SULTINGI KOTLETAI IŠ CUKINIJŲ

SUDĖTIS
300-400 gr. bet kokio faršo, 1 vidutinė cukinija, 2 kiaušiniai, 1-2 valgomieji šaukštai manų kruopų, 0,5 arbatinio šaukštelio druskos, miltų arba džiūvėsėlių, pipirai ir kiti prieskoniai pagal skonį, aliejaus kepimui
GAMINIMAS
Cukiniją nuplauname ir sutarkuojame stambios tarka, jei daržovė – pernokusi, pašalinkite sėklas ir žievę. Dalį sulčių nusunkite. Cukinijas sumaišykite su faršu, įmuškite kiaušinius, supilkite manų kruopas. Sudėkite druską, prieskonius, gerai išmaišykite. Palikite 15 minučių pastovėti, kad manų kruopos išbrinktų. Sudrėkintomis rankomis padarykite kotletus, apvoliokite miltuose arba trupiniuose ir kepkite keptuvėje iki paruduos.

Šis receptas ypač tiks tiems, kurie nori numesti svorio! Tik faršas turi būti iš vištienos arba kalakutienos, o aliejaus kiekį sumažinkite iki minimumo, kotletus galima kepti ir orkaitėje.

Apkepas

Apkepas be miltų ir manų kruopų

SUDĖTIS
500 gr. varškės, 4 kiaušiniai, 6 valgomieji šaukštai cukraus, 2 valgomieji šaukštai 20 % riebumo grietinės, 2 valgomieji šaukštai krakmolo, 10 g. vanilės, razinos ir džiovinti vaisiai (pagal skonį).
GAMINIMAS
Sumaišykite varškę, kiaušinių trynius, cukrų, grietinę, vanilę ir krakmolą. Atskirai suplakite kiaušinių baltymus. Sumaišykite varškės masę su baltymais. Jei norite, galite pridėti razinų arba kitų džiovintų vaisių. Sudėkite masę į kepimo formą, prieš tai iškloję ją kepimo popieriumi ir ištepę ją sviestu. Pašaukite formą į orkaitę ir kepkite 180 + … + 200 ° C temperatūroje maždaug 30-40 minučių.
Apkepas paruoštas! Dar galima papuošti aviečių džemu ir riešutais !

Purūs varškėčiai

PURŪS VARŠKĖČIAI

SUDĖTIS
Varškė, 400 gramų
Miltai, 190 gramų
Kiaušiniai, 2 vienetai
Cukrus, 4 valgomieji šaukštai
Vanilinis cukrus, arba vanilės ekstrakto, 1 arbatinis šaukštelis
Druska, 1 arbatinis šaukštelis
Citrinų sultys, arba grietinės, 1 arbatinis šaukštelis
Kepimo soda, 3/5 arbatinio šaukštelio
GAMINIMAS
Į vieną indą sudedame varškę, cukrų, vanilinį cukrų, druską ir įmušame kiaušinius. Masę gerai sutriname šakute. Sodą užpilame citrinos sultimis (arba sumaišome su grietine), išmaišome, ir supilame į tešlą, gerai išmaišome. Į tešlą pamažu įmaišome 160 g. miltų (likusius 30 g. sunaudosime tešlos kočiojimui), kai tešla nesimaišo šaukštu, minkome rankomis. Tešla turi būti lipni, bet jei tešla labai limpa prie rankų tuomet įdėkite truputį daugiau miltų.

Stalo viršų pabarstome miltais, imame po gabalėlį tešlos ir kočiojame 1-1,5 cm. storio lakštą, iš jo išspaudžiame norimo dydžio apskritimus su stikline. Varškėčius dedame ant miltuoto paviršiaus. Keptuvėje įkaitiname aliejų ant vidutinės ugnies, dedame po 4-5 varškėčius į keptuvę (priklausomai nuo keptuvės dydžio ir kokio dydžio varškėčiai). Kepame varškėčius iš abiejų pusių, ant šiek tiek silpnesnės ugnies, kol gražiai apskrunda. Iškeptus dedame ant popierinio rankšluosčio. Taip iškepame visus varškėčius. Patiekiame su mėgstama uogiene ir grietine.

Žemaičių blynai orkaitėje

SUDĖTIS 15 virtų bulvių su lupenomis, 2 kiaušiniai, 3 šaukštai miltų, 3 šaukštai krakmolo, 1 šaukštelis druskos. ĮDARUI 400 g. far...