Šaltai marinuoti agurkai su svogūnais žiemai

Šaltai marinuoti agurkai su svogūnais žiemai


1 kilogramas agurkų
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė acto
0.5 stiklinės aliejaus
1 vienetas svogūnų
1 šaukštas druskos (su nedideliu kaupu)
1 šaukštelis aitriosios paprikos miltelių (ar kajeno pipirų miltelių)
1 žiupsnelis džiovintų bazilikų

Agurkus pjaustau stambesniais gabaliukais, galima naudoti ir storapilvius agurkus, aš mėgstu kvadratinius gabaliukus, bet galima gaminti ir storesnius griežinėlius. Jei turite mažyčių agurkų, galima marinuoti ir nepjausčius, tik tuomet reikia bent minimaliai nupjauti galiukus. Visgi labiausiai tinka peraugėliai, jie turi daugiau sulčių ir kaiminystė su svogūnu artimesnė. Svogūnus pjaustau kombaino peiliais, bet esu gaminusi ir su stambiai pjaustytais – taipogi tinka.

Aprašysiu proporciją 1 kg paruoštų agurkų: 1 v. š. druskos, 1 stiklinę cukraus, 1 stiklinę acto, 0,5 stiklinės aliejaus, 1 didesnis svogūnas, 1 a. š. čili ar kajeno pipirų miltelių, žiupsnelis džiovinto baziliko.

Agurkus užberiu reikalingu kiekiu druskos, permaišau ir palieku bent 4 - 5 h, kad išsiskirtų sultys, geriausia pernakt. Tuomet pilu likusius produktus ir dar apie 4 h, vis pamaišant, laukiu, kol ištirps cukrus. Per tą laiką išsiplaunu stiklainius ir dangtelius ir išdžiovinu juos orkaitėje ar tiesiog ant rankšluosčio. Daržoves standžiai dedu į stiklainius, pilu skysčio, kad apsemtų, užsuku dangtelius ir palieku kelioms valandoms apverstus ant stalo. Laikau rūsyje, galima naudoti obuolių actą.

AIRIŠKI AVIŽINIAI BLYNAI

AIRIŠKI AVIŽINIAI BLYNAI

avižiniai dribsniai: 200 g
miltai: 100 g
sviestas: 100 g
sūris: 8 šaukštai (tarkuotas)
kiaušinių tryniai: 2
pienas: 4 šaukštai
sviestas: 2 šaukštai
druska
soda

Greičiausias agurkų marinavimas

Greičiausias agurkų marinavimas

agurkų ;
šaukštų 9 procentų acto;
šaukšto cukraus;
1,5 arba vieno kupino arbatinio šaukštelio stambios druskos;
2 skiltelių česnako;
keleto kvapnių nemaltų pipirų;
keleto juodųjų nemaltų pipirų;
keleto šakelių krapų.

Į 500 ml stiklainį pilame actą, beriame cukrų, druską, dedame pipirų grūdelius, susmulkintą riekelėmis česnaką ir smulkintus krapus. Agurkus pjaustome griežinėliais ir dedame į stiklainį šiek tiek paspausdami beveik iki viršaus.
Virdulyje užviriname vandenį ir juo užpilame agurkus, kad apsemtų. Dideliame puode paklojame rankšluostėlį, statome ant jo stiklainius ir pridengiame švariais, iškaitintais dangteliais. Užsukti dangtelių kol kas nereikia. Į puodą pripilame vandens (iki trijų ketvirčių stiklainių aukščio), jį užverdame ir nuo vandens užvirimo stiklainius kaitiname apie 6-7 minutes.
Stiklainius ištraukiame ir tvirtai užsukame dangteliais. Užsukusi stiklainius gerai papurčiau, kad marinatas gerai pasiskirstytų, neliktų jokių neištirpusių ingredientų.
Statome stiklainius ant rankšluostėlio dangteliais žemyn. Stiklainius apklojame ir leidžiame atvėsti. Galima net stebėti, kaip agurkai keičia spalvą ir marinuojasi.
Pasiruošusius žiemoti agurkus nešame į rūsį ar sandėliuką.

Cukinijų ir svogūnų mišrainė

Cukinijų ir svogūnų mišrainė


2 kilogramai
cukinijų
2 kilogramai
svogūnų
4 vienetai
paprikos (įvairių spalvų)
3 vienetai
pomidorų
200 mililitrų aliejaus
200 mililitrų
acto 5%
2 galvos
česnako
7 šaukštai
cukraus
1 pundelis
žalumynų (tinka petražolės, kalendra, krapai)
2 šaukštai
druskos
7 vienetai
lauro lapų
1 šaukštelis
džiovinti aitrieji pipirai (nebūtina)

Cukinijas, paprikas ir svogūnus supjaustyti kubeliais, pomidorus nuplikyti karštu vandeniu, nulupti odeles ir pasmulkinti.
Į puodą, kuriame troškinsime mišrainę, sudėti daržoves, druską, cukrų, aliejų, lauro lapelius, čili pipirą ir išmaišyti. Užvirus daržovėms sumažinti ugnį ir patroškinti dar apie pusvalandį.
Tada sudėti česnaką su žalumynais, įpilti acto ir patroškinti dar 10 minučių.
Mišrainę supilstyti į iškaitintus stiklainius, užsukti, apversti ir palikti po antklode parai. Atvėsintą mišrainę galima laikyti sandėliuke ar virtuvėje.

ANYTOS MIŠRAINĖ ŽIEMAI

ANYTOS MIŠRAINĖ ŽIEMAI


pomidorai: 3 kilogramų
morkos: 1 kilogramų
svogūnai: 1 kilogramo
paprikos: 1 kilogramo
cukrus: 250 gramų
druska: 3 šaukštų
actas: 150 mililitrų
aliejus: 250 mililitrų

Iš pradžių pomidorus sutriname arba sumalame mėsmale, suberiame cukrų, druską, įpilame acto ir aliejaus. Užviriname. Tada sudedame sutarkuotas morkas ir paprikas. Verdame maždaug 15-20 minučių. Prieš pabaigą sudedame smulkiai supjaustytus svogūnus bei dar paverdame maždaug 10-15 minučių.Po to mišrainę sudedame į pakaitintus stiklainius bei užsukame

POMIDORŲ DREBUČIAI SU SVOGŪNAIS

POMIDORŲ DREBUČIAI SU SVOGŪNAIS


pomidorų: 2 kilogramų
svogūnų: 3
laurų lapų: 5
želatinos: 30-40 gramų
cukraus: 2-2,5 valgomojo šaukšto
druskos: 1-1,5 valgomojo šaukto
garstyčių: 1 kupino arbatinio šaukštelio
kvapniųjų pipirų: 10-12 žirnelių
30% acto: 1-2 valgomųjų šaukštų
vandens: 1 litro

Iš pradžių prinokusius, mėsingus pomidorus nuplauname bei kelioms minutėms panardiname į verdantį vandenį, po šalto vandens srove atvėsiname ir nulupame.Tuomet supjaustome maždaug 1– 1,5 centimetro storio griežinėliais. Svogūnus nulupame, nuplauname bei taip pat supjaustome 1–1,5 cm storio žiedais. Tada pomidorus su svogūnais dedame į stiklainius, tarp sluoksnių į kiekvieną stiklainį įmetame vieną arba du laurų lapelius. Želatiną ištirpiname šlakelyje šilto vandens.Po to puode užviriname litrą vandens, sukrečiame išbrinkusią želatiną, cukrų, druską, garstyčių sėklas, kvapiuosius pipirus, šliūkštelime ir acto.Marinatą supilame į stiklainius su daržovėmis. Dedame į puodą su karštu vandeniu bei kaitiname 80–85 laipsnių temperatūroje (puslitrinius 15 minučių, litrinius – 25-30 minučių).Drebučių stiklainius sandariai uždarome bei laikome šaltai.

GRYBŲ GULIAŠAS

GRYBŲ GULIAŠAS

švieži grybai: 500 gramų
sviestas: 50 gramų
aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
morkos: 1
česnakas: 1 skiltelės
svogūnų laiškai: ryšulėlio
mėgiami prieskoniai
citrinos sultys: 1 valgomojo šaukšto

Padažui:
sviestas: 1 valgomojo šaukšto
aliejus: 1 valgomojo šaukšto
miltai: 1 valgomojo šaukšto
vištienos sultinys: 200-250 mililitrų

Padažo gaminimas:
Pradžioje į įkaitintą keptuvę pilkite aliejų bei dėkite sviestą.
Tuomet sviestui ištirpus nuolat maišant po truputį berkite miltus.
Kai pasidarys tirštoka masė bei toliau vis maišant pilkite po truputį karštą sultinį.
Maišykite kol gausite vientisą masę. Tai reiškia, kad padažas paruoštas.

Guliašo gaminimas:
Pradžiai išvirkite grybus.
Tuomet į įkaitiną keptuvę pilkite aliejų, dėkite sviestą bei palaukite, kol jis ištirps. Sudėkite virtus grybus bei juos kelias minutes apkepkite.
Tada dėkite stambiai sutarkuotas morkas bei dar pakepkite maždaug 2-3 minutes. Paskui dėkite smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus bei dar kepkite apie 2-3 minutes.
Pabaigai sudėkite smulkintą česnaką, prieskonius, supilkite citrinos sultis bei patroškinkite maždaug 2 minutes. Užpilkite viską padažu bei gerai išmaišykite. 

Žemaičių blynai orkaitėje

SUDĖTIS 15 virtų bulvių su lupenomis, 2 kiaušiniai, 3 šaukštai miltų, 3 šaukštai krakmolo, 1 šaukštelis druskos. ĮDARUI 400 g. far...