Silkė Olandiškai

SILKĖ OLANDIŠKAI

SUDĖTIS
Klasikinė silkių filė, 8 vienetai
Morkos, 4 vienetai
Svogūnai, 3 vienetai
Citrinos, 2 vienetai
Laurų lapai, 6 vienetai
Pipirai, 8 vienetai
Cukrus, 5 žiupsneliai
Druska, 5 žiupsneliai
GAMINIMAS
Svogūnus ir citrinas supjaustyti pusžiedžiais, morkas sutarkuoti, silkę supjaustyti nedideliais gabalėliais. Į puodą dėti svogūnų, berti cukraus ir druskos, tuomet morkų, silkės, citrinų, lauro lapų ir pipirų, taip sluoksniuoti, kol išnaudosite visus produktus.

Uždengti ir laikyti vėsiai 2 paras.

PIENO SŪRIS

PIENO SŪRIS

GAMINIMAS:
Užvirinti 5 litrus pieno, įkulti.6 kiaušinius, ipilti siek tiek grietinėlės ir natūralus jogurto. I užvirusi pieną supilti kiaušinių, jogurto ir grėtinėlės mišinį. Palaukti kelias minutes kol sutrauks. Viska supilti į maišelį iš marles ar užuolaidos, nuvarvinti ir prislėgti. Išėmus palaikyti šaldytuve porą valandų.

MARINUOTA SKUMBRĖ

MARINUOTA SKUMBRĖ

SUDĖTIS:
Vaišių stalui gaminu 2–3 skumbres.
Išvalytą ir maždaug 2 pirštų storio riekelėmis pjaustytą žuvį sudedu į indą. Išsiverdu marinatą. Į 1 litrą vandens dedu: 3 v. š. druskos, 1 v. š. cukraus, 2 lauro lapus.
GAMINIMAS:
Sumaišau puode ir kaitinu, iki užvirs ir visiškai ištirps druska ir cukrus. Tuomet išjungiu ugnį ir supilu 100 ml 9 % acto. Palieku skystį ataušti, o kol tai vyksta, supjaustau kubeliais 2 vidutinio dydžio svogūnus. Suberiu juos ant žuvies, užpilu atvėsusiu marinatu ir dedu indą į šaldytuvą bent 6 valandoms. Skaniausia, kai žuvis pabūna marinate 24 valandas.

PURUS PYRAGAS

PURUS PYRAGAS

SUDĖTIS:
Kiaušiniai 2 vnt.
2 stiklinės kvietinių miltų.
1 stiklinė kefyro.
1 stiklinė cukraus.
10 g. kepimo miltelių
Vanilės 1 žiupsnelis
Razinos 100 g
Sviestas 1 valgomasis šaukštas GAMINIMAS:
GAMINIMAS:
Viename dubenyje, mikserio pagalba sumaišykite kiaušinius, cukrų ir kefyrą. Maišydami, berkite dalimis miltus, pridėkite kepimo miltelius, vanilę ir razinas. Kepimo formą ištepkite sviestu ir supilkite tešlą. Kepkite pyragą 30-35 minutes 180 laipsnių temperatūroje.

Pyragą galite apibarstyti cukraus pudra arba aplieti glazūra.
Tiekite prie arbatos.

OBUOLIŲ PYRAGAS SU KEFYRU

OBUOLIŲ PYRAGAS SU KEFYRU

SUDĖTIS:
2 vieneta iobuolių
2 vienetai kiaušinių
50 gramų sviesto
2 šaukšteliai kepimomiltelių1 žiupsnelisdruskosšiek tiekcinamono
1.5 stiklinės miltų
1 stiklinė kefyro
1 stiklinė cukraus
GAMINIMAS:
Kiaušinius labai gerai išplakti su cukrumi iki baltumo, supilti kefyrą, ištirpintą ir atvėsintą sviestą, suberti druską ir išmaišyti. Ingredientų matavimui naudojau 250 mililitrų stiklinę. Įsijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir viską šaukštu išmaišyti iki vientisos masės, tik nepermaišyti. Miltų gali reikėti ir šiek tiek daugiau, tikslus jų kiekis priklausys nuo kiaušinių dydžio ir nuo pačių miltų. Tešla turi būti daugmaž tokio tirštumo, kaip kepant mažus blynelius. Tešlą supilti į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi, ant viršaus sudėti pjaustytus obuolius, apibarstyti cinamonu ir kepti 180 C laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Laikas priklauso nuo kepimo indo dydžio.

BUROKĖLIŲ MIŠRAINĖ

BUROKĖLIŲ MIŠRAINĖ

SUDĖTIS:
3 kg burokėlių;
1 kg pomidorų;
2 kg svogūnų;
150 g cukraus;
200 g aliejaus;
2 valgomųjų šaukštų druskos;
juodųjų pipirų;
kelių lauro lapų.
GAMINIMAS:
Burokėlius nuskuskite ir supjaustykite jums patinkančiais gabaliukais, smulkiai supjaustykite svogūnus. Nulupkite pomidorų odelę ir supjaustykite juos kubeliais. Daržoves sudėkite į puodą, supilkite aliejų ir troškinkite maždaug 30–35 minutes. Sudėkite prieskonius, druską, cukrų ir dar kokias 15 minučių patroškinkite. Karštą mišrainę dėkite į sterilius stiklainius, užsukite dangtelius.

KOPŪSTŲ MIŠRAINĖ

KOPŪSTŲ MIŠRAINĖ

SUDĖTIS:
5 kg. kopūstų
1 kg. morkų
500 ml. pomidorų padažo
300 ml. acto
300 ml. aliejaus
250 g. cukraus
200 g. druskos
GAMINIMAS:
Burokine tarka sutarkuokite ar smulkiai supjaustykite kopūstus ir morkas. Daržoves užpilkite aliejumi, actu, pabarstykite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Palikite 12 valandų marinuotis.

Supilkite į acte išmirkusią mišrainę pomidorų padažą ir virkite iki jums mėgstamo minkštumo. Mišrainę sudėkite į stiklainius ir sandariai užsukite.

KONDENSUOTAS PIENAS

KONDENSUOTAS PIENAS

SUDĖTIS:
200 g. pieno
200 g. cukraus
20 g. sviesto
GAMINIMAS:
Visus produktus sumaišome dideliame puode. Kaitiname ant mažos ugnies. Pradėjus virti padidiname ugnį ir verdame 10 min. Po 10 min. masė suskystės, o aušdama pradės tirštėti. Supilame į indą ir paliekame kelioms valandom atvėsti, bei dar labiau sutirštėti.









ŠOKOLADINIS KEFYRO PYRAGAS

ŠOKOLADINIS KEFYRO PYRAGAS


Cukrus: 2 puodeliai (puodelis - 250 mililitrų)
Miltai: 1 ir trijų ketvirtadalių
Kakavos milteliai: 0,75 puodelio (+ formai pabarstyti)
Druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis
Soda: 2 arbatiniai šaukšteliai
Kefyras: 1 puodelis
Stipri juoda kava: 1 puodelis
Augalinis aliejus: 0,5 puodelio
Kiaušiniai: 2
Vanilė

Pradžioje orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių temperatūros. Kepimo formą ištepame sviestu bei apibarstome kakavos milteliais (ne miltais!) – tai suteiks pyragui sodrią rudą spalvą. Sumaišome cukrų, miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius bei sodą. Tuomet kitame inde mikseriu suplakame kefyrą, kavą, aliejų bei kiaušinius.
Plakame, kol viskas gerai susimaišys. Toliau plakdamos po truputį dedame sausus ingredientus. Kai juos sudedame, tešlą plakame dar apie 4 minutes. Tada sukrečiame ją į kepimo formą bei kepame maždaug 45–55 minutes. Ar iškepęs, tikriname pagaliuku. Neatidarinėjame orkaitės durelių, kol kepa. Išėmusi iš orkaitės palaikome pyragą formoje maždaug 20–30 minučių, tik po to išimame. Kai atauš, puošiame su šokoladiniu glajumi arba apibarstome cukraus pudra. 

KEKSAS SU UOGOMIS

Kefyro keksas su uogomis


2 stiklinės miltų
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė kefyro
2 vienetai kiaušinių
100 mililitrų aliejaus
2 saujos uogų (naudojau raudonuosius ir juoduosius serbentus)
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 šaukšteliai vanilinio cukraus
1 šaukštelis citrinos žievelės

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Supilkite kefyrą, aliejų, įdėkite tarkuotą citrinos žievelę ir viską išmaišykite. Sudėkite persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ar kartą išmaišykite. Suberkite uogas, išmaišykite. Tešlą supiltkite į riebalais pateptą arba kepimo popieriumi išklotą kekso formą ir kepkite apie 50-60 minučių. Išėmus leiskite keksui atvėsti pirma formoje, o galutinai atvėsinkite jau išimtą iš formos ant grotelių. Keksas skanus ir vienas, bet aš jį dar aptepiau sviestiniu kondensuoto pieno kremu (pakelį kambario temperatūros sviesto mikseriu išsukau su puse indelio saldinto kondensuoto pieno) ir papuošiau serbentais.

BUROKĖLIŲ MIŠRAINĖ

Burokėlių mišrainė žiemai


2 kg. virtų burokėlių
0,5 l. virtų pupelių
0,3 kg. morkų
0,3 kg. svogūnų
1 stiklinė pomidorų padažo
1 stiklinė aliejaus
druskos, pipirų

Puode su aliejumi apkepiname susmulkintus svogūnus, vėliau dedame sutarkuotas morkas, kai suminkštėja dedame virtas pupeles, tarkuotus virtus burokėlius, pomidorų padažą, druskos, pipirų, ir maišant troškinam 45 min. Sudedame į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarome.

BUROKĖLIŲ MIŠRAINĖ SU POMIDORŲ PADAŽU

Burokėlių mišrainė žiemai su pomidorų padažu


5 kilogramai burokėlių (virtų)
8 vienetai svogūnų
1 litras pomidorų padažo (kokybiško, "Kėdainių" ar pan. )
400 mililitrų aliejaus
250 mililitrų acto
150 gramų cukraus (arba pagal skonį)
2 saujos petražolių (nebūtina)
1 galva česnako
4 vienetai lauro lapų
2 šaukštai druskos
0.5 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių (arba pagal skonį)
šiek tiek juodųjų pipirų

Svogūnus smulkiai supjaustyti kubeliais ir pakepti ant nedidelės ugnies, kol suminkštės, bet neperkepti. Įdėti kapotus česnakus, sudėti smulkiai kubeliais pjaustytus arba tarkuotus burokėlius, lauro lapelius, smulkintas petražoles, prieskonius, druską, cukrų ir pomidorų padažą. Viską ismaišyti, užvirinti ir pavirti apie 20 minučių, karts nuo karto pamaišant. Paragauti, ar pakanka saldumo ir sūrumo, ar užtenka prieskonių, jeigu kažko trūksta įdėti dar.
Tada išgriebti lauro lapelius, supilti actą, viską užvirinti ir karštą mišrainę supilti į sterilius, iškaitintus stiklainukus. Užsukti sandariais dangteliais ir palaikyti apverstus, kol atvės.

Žemaičių blynai orkaitėje

SUDĖTIS 15 virtų bulvių su lupenomis, 2 kiaušiniai, 3 šaukštai miltų, 3 šaukštai krakmolo, 1 šaukštelis druskos. ĮDARUI 400 g. far...