BUROKĖLIŲ MIŠRAINĖ

Burokėlių mišrainė žiemai


2 kg. virtų burokėlių
0,5 l. virtų pupelių
0,3 kg. morkų
0,3 kg. svogūnų
1 stiklinė pomidorų padažo
1 stiklinė aliejaus
druskos, pipirų

Puode su aliejumi apkepiname susmulkintus svogūnus, vėliau dedame sutarkuotas morkas, kai suminkštėja dedame virtas pupeles, tarkuotus virtus burokėlius, pomidorų padažą, druskos, pipirų, ir maišant troškinam 45 min. Sudedame į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarome.

BUROKĖLIŲ MIŠRAINĖ SU POMIDORŲ PADAŽU

Burokėlių mišrainė žiemai su pomidorų padažu


5 kilogramai burokėlių (virtų)
8 vienetai svogūnų
1 litras pomidorų padažo (kokybiško, "Kėdainių" ar pan. )
400 mililitrų aliejaus
250 mililitrų acto
150 gramų cukraus (arba pagal skonį)
2 saujos petražolių (nebūtina)
1 galva česnako
4 vienetai lauro lapų
2 šaukštai druskos
0.5 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių (arba pagal skonį)
šiek tiek juodųjų pipirų

Svogūnus smulkiai supjaustyti kubeliais ir pakepti ant nedidelės ugnies, kol suminkštės, bet neperkepti. Įdėti kapotus česnakus, sudėti smulkiai kubeliais pjaustytus arba tarkuotus burokėlius, lauro lapelius, smulkintas petražoles, prieskonius, druską, cukrų ir pomidorų padažą. Viską ismaišyti, užvirinti ir pavirti apie 20 minučių, karts nuo karto pamaišant. Paragauti, ar pakanka saldumo ir sūrumo, ar užtenka prieskonių, jeigu kažko trūksta įdėti dar.
Tada išgriebti lauro lapelius, supilti actą, viską užvirinti ir karštą mišrainę supilti į sterilius, iškaitintus stiklainukus. Užsukti sandariais dangteliais ir palaikyti apverstus, kol atvės.

CUKINIJŲ MIŠRAINĖ

Cukinijų mišrainė žiemai su ananasais


2 kilogramų cukinijų, gryno svorio
500 gramų morkų
500 gramų saldžiųjų paprikų
500 mililitrų konservuotų ananasų (kubeliais)
0,5 litro pomidorų padažo
150 mililitrų aliejaus
150 mililitrų acto
1.5 šaukšto druskos
100 gramų cukraus

Jeigu cukinijos jaunos, galite jų net nelupti, o jeigu žievelė storesnė, nulupkite. Cukinijas ir paprikas supjaustykite kubeliais.
Morkas sutarkuokite stambia tarka. Daržoves sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi, druska ir aliejumi, suverskite konservuotus ananasus su visu skysčiu. Viską užvirinkite ir ant nedidelės ugnies pavirkite apie 20-30 minučių. Sudėkite pomidorų padažą, supilkite actą ir virkite dar apie 15-20 minučių. Karštą mišrainę supilstykite į sterilius stiklainius, sandariai užsukite, apverskite ir palikite atvėsti. O tada neškite į rūsį.

ŠOKOLADINIAI CUKINIJŲ KEKSIUKAI

ŠOKOLADINIAI CUKINIJŲ KEKSIUKAI


Balti miltai: 110 gramų
Pilno grūdo miltai: 110 gramų
Cukrus: 150 gramų
Kakavos milteliai: 40 gramų
Kepimo soda: 1 arbatinio šaukštelio
Cinamonas: 0,5 arbatinio šaukštelio
Kiaušiniai: 2 (vid. dydžio)
Nesaldi obuolių tyrė: 100 gramų
Aliejus: 80 gramų
Jogurtas: 80 gramų
Vanilės milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
Tarkuotos cukinijos: ~200 gramų

Iš pradžių orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių temperatūros.
Paruoškite keksiukų kepimo skardą - sudėkite popierines keksiukų formeles. Tuomet atskirame inde sumaišykite visus sausus ingredientus - miltus, cukrų, kakavą, sodą, cinamoną ir vanilę.
Tada kitame inde išplakite kiaušinius, obuolių tyrę, aliejų, jogurtą bei vanilės miltelius. Suberkite sausus ingredientus bei gerai viską išmaišykite. Po to sudėkite sutarkuotą cukiniją bei susmulkintą šokoladą. Į kiekvieną kepimo formelę dėkite maždaug po 3 arbatinius šaukštelius tešlos. Keksiukus kepkite maždaug 25 minutes. 

Svogūnų ir apelsinų pagardas žiemai

SVOGŪNŲ IR APELSINŲ PAGARDAS

Svogūnų ir apelsinų pagardas žiemai


1 kilogramas svogūnų
300 gramų apelsinų
120 gramų cukraus
50 mililitrų alyvuogių aliejaus
50 gramų sviesto
2 šaukštai vyno acto
5 skiltelės česnako
2 šaukšteliai apelsino žievelės (tarkuotos)
šiek tiek druskos

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Česnaką smulkiai sukapokite.
Apelsinus nulupkite ir sumalkite mėsmale arba virtuvės kombainu.
Storadugniame puode ant alyvuogių aliejaus ir lydyto sviesto mišinio apkepkite pjaustytus svogūnus ir česnaką.
Kai jie taps skaidrūs, supilkite sumaltus apelsinus. Suberkite cukrų, druską ir apelsinų žieveles. Viską virkite dar apie 20 min. arba tol, kol svogūnų žiedai nebebus ryškių kontūrų. Tada supilkite vyno actą ir dar kelias minutes pavirkite. Karštą pagardą supilstykite į sterillius stiklainius. Uždarykite taip pat steriliai išvalytais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti.

Puikusis Tkemal slyvų pagardas pagal gruzinišką receptą

TKEMAL SLYVŲ PAGARDAS

Puikusis slyvučių pagardas Tkemali pagal gruzinišką receptą


1 litras kaukazinių slyvučių (tyrės)
6 vienetai krapų žiedynų (su kotais)
150 gramų kalendros
1 galva česnako
1 vienetas aitriųjų pipirų (arba 0.5 šaukštelio aitriųjų pipirų miltelių)
1 šaukštas cukraus
0.5 šaukšto žemės riešutų aliejaus (arba saulėgrąžų)
1 šaukštelisdruskos

Kaukazines slyvaites nuplaunu, sudedu į puodą, įpilu pusę stiklinės vandens ir kaitinu maža ugnimi. Verdu tol, kol akivaizdžiai atsiskiria kauliukai, tai užtrunka apie 30 - 45 min. Tuomet puodo turiniui leidžiu atvėsti, slyvų masę dedu į koštuvą ir rankomis ją suku koštuve, reikalinga tik minkštoji slyvų dalis, ji ir atsiskiria per koštuvo sieneles, lieka kauliukai ir odelės. Nurodyti ingredientai skirti 1 litrui tyrės. Gautą tyrę puode užkaitinu iki virimo, tuomet sumažinu ugnį iki pačios minimaliausios ir įmerkiu krapų žiedynus. Krapus prieš merkiant surišu, taip patogiau juos ištraukti. Paverdu apie 15 min. ir krapus traukiu lauk, jie nebebus reikalingi. Tuomet sudedu smulkiai kapotus česnakus ir kalendros lapelius (tai greitai padaro virtuvinis kombainas), druską, cukrų, labai smulkiai pjaustytą čili ar miltelius, verdu dar apie 15 min. Karštą tyrę pilstau į nedidelius stiklainiukus. Ant tyrės pilu 0,5 v. š. žemės riešutų arba saulėgrąžų aliejaus. Užsuku dangtelius, stiklainių aukštyn kojom neverčiu ir nekūtoju, tiesiog palaukiu, kol atvėsta. Šis pagardas puikiai laikosi net ir šiltesnėje patalpoje, šaldytuvo tikrai nereikia. Atidarius stiklainį aliejų įmaišau į padažą ir tuomet jau pagardą laikau šaldytuve.

Morkų ir svogūnų pagardas žiemai

MORKŲ IR SVOGŪNŲ PAGARDAS

Morkų ir svogūnų pagardas žiemai


3 kilogramai morkų
2 kilogramaisvogūnų
1 litras pomidorų padažo
1 stiklinė vandens
1 stiklinė aliejaus (tyro)
3 šaukšteliai druskos
3 šaukšteliai sausos adžikos

Morkas sutarkuoju virtuvinio kombaino tarka. Svogūnus supjaustau to pačio kombaino pjaustykle. Viską beriu į 7 l puodą, įpilu stiklinę vandens, dedu dangtį ir statau ant viryklės su minimalia ugnimi.
Nuo užvirimo skaičiuoju 15 minučių ir beriu 3 a. š. druskos.
Gerai permaišau, dar 10 minučių patroškinu be dangčio ir tuomet puodą papildau 1 stikline tyro aliejaus ir 1 litru pomidorų padažo. Naudoju patį paprasčiausią, be priedų. Kaitinu dar apie 10 min., pridedu 3 a. š. sausos adžikos. Kadaise naudodavau čili miltelius, bet sausa adžika suteikia žymiai gardesnį skonį. Gerai permaišiusi daržoves, pilu į švarius stiklainius, užsuku nuplikytais dangteliais ir verčiu aukštyn kojom. Kaip visada, apkūtoju pledu iki pilno atvėsimo. Laikau rūsy.

Žemaičių blynai orkaitėje

SUDĖTIS 15 virtų bulvių su lupenomis, 2 kiaušiniai, 3 šaukštai miltų, 3 šaukštai krakmolo, 1 šaukštelis druskos. ĮDARUI 400 g. far...