Purūs varškėčiai

PURŪS VARŠKĖČIAI

SUDĖTIS
Varškė, 400 gramų
Miltai, 190 gramų
Kiaušiniai, 2 vienetai
Cukrus, 4 valgomieji šaukštai
Vanilinis cukrus, arba vanilės ekstrakto, 1 arbatinis šaukštelis
Druska, 1 arbatinis šaukštelis
Citrinų sultys, arba grietinės, 1 arbatinis šaukštelis
Kepimo soda, 3/5 arbatinio šaukštelio
GAMINIMAS
Į vieną indą sudedame varškę, cukrų, vanilinį cukrų, druską ir įmušame kiaušinius. Masę gerai sutriname šakute. Sodą užpilame citrinos sultimis (arba sumaišome su grietine), išmaišome, ir supilame į tešlą, gerai išmaišome. Į tešlą pamažu įmaišome 160 g. miltų (likusius 30 g. sunaudosime tešlos kočiojimui), kai tešla nesimaišo šaukštu, minkome rankomis. Tešla turi būti lipni, bet jei tešla labai limpa prie rankų tuomet įdėkite truputį daugiau miltų.

Stalo viršų pabarstome miltais, imame po gabalėlį tešlos ir kočiojame 1-1,5 cm. storio lakštą, iš jo išspaudžiame norimo dydžio apskritimus su stikline. Varškėčius dedame ant miltuoto paviršiaus. Keptuvėje įkaitiname aliejų ant vidutinės ugnies, dedame po 4-5 varškėčius į keptuvę (priklausomai nuo keptuvės dydžio ir kokio dydžio varškėčiai). Kepame varškėčius iš abiejų pusių, ant šiek tiek silpnesnės ugnies, kol gražiai apskrunda. Iškeptus dedame ant popierinio rankšluosčio. Taip iškepame visus varškėčius. Patiekiame su mėgstama uogiene ir grietine.

Silkė Olandiškai

SILKĖ OLANDIŠKAI

SUDĖTIS
Klasikinė silkių filė, 8 vienetai
Morkos, 4 vienetai
Svogūnai, 3 vienetai
Citrinos, 2 vienetai
Laurų lapai, 6 vienetai
Pipirai, 8 vienetai
Cukrus, 5 žiupsneliai
Druska, 5 žiupsneliai
GAMINIMAS
Svogūnus ir citrinas supjaustyti pusžiedžiais, morkas sutarkuoti, silkę supjaustyti nedideliais gabalėliais. Į puodą dėti svogūnų, berti cukraus ir druskos, tuomet morkų, silkės, citrinų, lauro lapų ir pipirų, taip sluoksniuoti, kol išnaudosite visus produktus.

Uždengti ir laikyti vėsiai 2 paras.

PIENO SŪRIS

PIENO SŪRIS

GAMINIMAS:
Užvirinti 5 litrus pieno, įkulti.6 kiaušinius, ipilti siek tiek grietinėlės ir natūralus jogurto. I užvirusi pieną supilti kiaušinių, jogurto ir grėtinėlės mišinį. Palaukti kelias minutes kol sutrauks. Viska supilti į maišelį iš marles ar užuolaidos, nuvarvinti ir prislėgti. Išėmus palaikyti šaldytuve porą valandų.

MARINUOTA SKUMBRĖ

MARINUOTA SKUMBRĖ

SUDĖTIS:
Vaišių stalui gaminu 2–3 skumbres.
Išvalytą ir maždaug 2 pirštų storio riekelėmis pjaustytą žuvį sudedu į indą. Išsiverdu marinatą. Į 1 litrą vandens dedu: 3 v. š. druskos, 1 v. š. cukraus, 2 lauro lapus.
GAMINIMAS:
Sumaišau puode ir kaitinu, iki užvirs ir visiškai ištirps druska ir cukrus. Tuomet išjungiu ugnį ir supilu 100 ml 9 % acto. Palieku skystį ataušti, o kol tai vyksta, supjaustau kubeliais 2 vidutinio dydžio svogūnus. Suberiu juos ant žuvies, užpilu atvėsusiu marinatu ir dedu indą į šaldytuvą bent 6 valandoms. Skaniausia, kai žuvis pabūna marinate 24 valandas.

PURUS PYRAGAS

PURUS PYRAGAS

SUDĖTIS:
Kiaušiniai 2 vnt.
2 stiklinės kvietinių miltų.
1 stiklinė kefyro.
1 stiklinė cukraus.
10 g. kepimo miltelių
Vanilės 1 žiupsnelis
Razinos 100 g
Sviestas 1 valgomasis šaukštas GAMINIMAS:
GAMINIMAS:
Viename dubenyje, mikserio pagalba sumaišykite kiaušinius, cukrų ir kefyrą. Maišydami, berkite dalimis miltus, pridėkite kepimo miltelius, vanilę ir razinas. Kepimo formą ištepkite sviestu ir supilkite tešlą. Kepkite pyragą 30-35 minutes 180 laipsnių temperatūroje.

Pyragą galite apibarstyti cukraus pudra arba aplieti glazūra.
Tiekite prie arbatos.

OBUOLIŲ PYRAGAS SU KEFYRU

OBUOLIŲ PYRAGAS SU KEFYRU

SUDĖTIS:
2 vieneta iobuolių
2 vienetai kiaušinių
50 gramų sviesto
2 šaukšteliai kepimomiltelių1 žiupsnelisdruskosšiek tiekcinamono
1.5 stiklinės miltų
1 stiklinė kefyro
1 stiklinė cukraus
GAMINIMAS:
Kiaušinius labai gerai išplakti su cukrumi iki baltumo, supilti kefyrą, ištirpintą ir atvėsintą sviestą, suberti druską ir išmaišyti. Ingredientų matavimui naudojau 250 mililitrų stiklinę. Įsijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir viską šaukštu išmaišyti iki vientisos masės, tik nepermaišyti. Miltų gali reikėti ir šiek tiek daugiau, tikslus jų kiekis priklausys nuo kiaušinių dydžio ir nuo pačių miltų. Tešla turi būti daugmaž tokio tirštumo, kaip kepant mažus blynelius. Tešlą supilti į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi, ant viršaus sudėti pjaustytus obuolius, apibarstyti cinamonu ir kepti 180 C laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Laikas priklauso nuo kepimo indo dydžio.

BUROKĖLIŲ MIŠRAINĖ

BUROKĖLIŲ MIŠRAINĖ

SUDĖTIS:
3 kg burokėlių;
1 kg pomidorų;
2 kg svogūnų;
150 g cukraus;
200 g aliejaus;
2 valgomųjų šaukštų druskos;
juodųjų pipirų;
kelių lauro lapų.
GAMINIMAS:
Burokėlius nuskuskite ir supjaustykite jums patinkančiais gabaliukais, smulkiai supjaustykite svogūnus. Nulupkite pomidorų odelę ir supjaustykite juos kubeliais. Daržoves sudėkite į puodą, supilkite aliejų ir troškinkite maždaug 30–35 minutes. Sudėkite prieskonius, druską, cukrų ir dar kokias 15 minučių patroškinkite. Karštą mišrainę dėkite į sterilius stiklainius, užsukite dangtelius.

KOPŪSTŲ MIŠRAINĖ

KOPŪSTŲ MIŠRAINĖ

SUDĖTIS:
5 kg. kopūstų
1 kg. morkų
500 ml. pomidorų padažo
300 ml. acto
300 ml. aliejaus
250 g. cukraus
200 g. druskos
GAMINIMAS:
Burokine tarka sutarkuokite ar smulkiai supjaustykite kopūstus ir morkas. Daržoves užpilkite aliejumi, actu, pabarstykite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Palikite 12 valandų marinuotis.

Supilkite į acte išmirkusią mišrainę pomidorų padažą ir virkite iki jums mėgstamo minkštumo. Mišrainę sudėkite į stiklainius ir sandariai užsukite.

KONDENSUOTAS PIENAS

KONDENSUOTAS PIENAS

SUDĖTIS:
200 g. pieno
200 g. cukraus
20 g. sviesto
GAMINIMAS:
Visus produktus sumaišome dideliame puode. Kaitiname ant mažos ugnies. Pradėjus virti padidiname ugnį ir verdame 10 min. Po 10 min. masė suskystės, o aušdama pradės tirštėti. Supilame į indą ir paliekame kelioms valandom atvėsti, bei dar labiau sutirštėti.









ŠOKOLADINIS KEFYRO PYRAGAS

ŠOKOLADINIS KEFYRO PYRAGAS


Cukrus: 2 puodeliai (puodelis - 250 mililitrų)
Miltai: 1 ir trijų ketvirtadalių
Kakavos milteliai: 0,75 puodelio (+ formai pabarstyti)
Druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis
Soda: 2 arbatiniai šaukšteliai
Kefyras: 1 puodelis
Stipri juoda kava: 1 puodelis
Augalinis aliejus: 0,5 puodelio
Kiaušiniai: 2
Vanilė

Pradžioje orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių temperatūros. Kepimo formą ištepame sviestu bei apibarstome kakavos milteliais (ne miltais!) – tai suteiks pyragui sodrią rudą spalvą. Sumaišome cukrų, miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius bei sodą. Tuomet kitame inde mikseriu suplakame kefyrą, kavą, aliejų bei kiaušinius.
Plakame, kol viskas gerai susimaišys. Toliau plakdamos po truputį dedame sausus ingredientus. Kai juos sudedame, tešlą plakame dar apie 4 minutes. Tada sukrečiame ją į kepimo formą bei kepame maždaug 45–55 minutes. Ar iškepęs, tikriname pagaliuku. Neatidarinėjame orkaitės durelių, kol kepa. Išėmusi iš orkaitės palaikome pyragą formoje maždaug 20–30 minučių, tik po to išimame. Kai atauš, puošiame su šokoladiniu glajumi arba apibarstome cukraus pudra. 

KEKSAS SU UOGOMIS

Kefyro keksas su uogomis


2 stiklinės miltų
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė kefyro
2 vienetai kiaušinių
100 mililitrų aliejaus
2 saujos uogų (naudojau raudonuosius ir juoduosius serbentus)
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 šaukšteliai vanilinio cukraus
1 šaukštelis citrinos žievelės

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Supilkite kefyrą, aliejų, įdėkite tarkuotą citrinos žievelę ir viską išmaišykite. Sudėkite persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ar kartą išmaišykite. Suberkite uogas, išmaišykite. Tešlą supiltkite į riebalais pateptą arba kepimo popieriumi išklotą kekso formą ir kepkite apie 50-60 minučių. Išėmus leiskite keksui atvėsti pirma formoje, o galutinai atvėsinkite jau išimtą iš formos ant grotelių. Keksas skanus ir vienas, bet aš jį dar aptepiau sviestiniu kondensuoto pieno kremu (pakelį kambario temperatūros sviesto mikseriu išsukau su puse indelio saldinto kondensuoto pieno) ir papuošiau serbentais.

BUROKĖLIŲ MIŠRAINĖ

Burokėlių mišrainė žiemai


2 kg. virtų burokėlių
0,5 l. virtų pupelių
0,3 kg. morkų
0,3 kg. svogūnų
1 stiklinė pomidorų padažo
1 stiklinė aliejaus
druskos, pipirų

Puode su aliejumi apkepiname susmulkintus svogūnus, vėliau dedame sutarkuotas morkas, kai suminkštėja dedame virtas pupeles, tarkuotus virtus burokėlius, pomidorų padažą, druskos, pipirų, ir maišant troškinam 45 min. Sudedame į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarome.

BUROKĖLIŲ MIŠRAINĖ SU POMIDORŲ PADAŽU

Burokėlių mišrainė žiemai su pomidorų padažu


5 kilogramai burokėlių (virtų)
8 vienetai svogūnų
1 litras pomidorų padažo (kokybiško, "Kėdainių" ar pan. )
400 mililitrų aliejaus
250 mililitrų acto
150 gramų cukraus (arba pagal skonį)
2 saujos petražolių (nebūtina)
1 galva česnako
4 vienetai lauro lapų
2 šaukštai druskos
0.5 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių (arba pagal skonį)
šiek tiek juodųjų pipirų

Svogūnus smulkiai supjaustyti kubeliais ir pakepti ant nedidelės ugnies, kol suminkštės, bet neperkepti. Įdėti kapotus česnakus, sudėti smulkiai kubeliais pjaustytus arba tarkuotus burokėlius, lauro lapelius, smulkintas petražoles, prieskonius, druską, cukrų ir pomidorų padažą. Viską ismaišyti, užvirinti ir pavirti apie 20 minučių, karts nuo karto pamaišant. Paragauti, ar pakanka saldumo ir sūrumo, ar užtenka prieskonių, jeigu kažko trūksta įdėti dar.
Tada išgriebti lauro lapelius, supilti actą, viską užvirinti ir karštą mišrainę supilti į sterilius, iškaitintus stiklainukus. Užsukti sandariais dangteliais ir palaikyti apverstus, kol atvės.

CUKINIJŲ MIŠRAINĖ

Cukinijų mišrainė žiemai su ananasais


2 kilogramų cukinijų, gryno svorio
500 gramų morkų
500 gramų saldžiųjų paprikų
500 mililitrų konservuotų ananasų (kubeliais)
0,5 litro pomidorų padažo
150 mililitrų aliejaus
150 mililitrų acto
1.5 šaukšto druskos
100 gramų cukraus

Jeigu cukinijos jaunos, galite jų net nelupti, o jeigu žievelė storesnė, nulupkite. Cukinijas ir paprikas supjaustykite kubeliais.
Morkas sutarkuokite stambia tarka. Daržoves sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi, druska ir aliejumi, suverskite konservuotus ananasus su visu skysčiu. Viską užvirinkite ir ant nedidelės ugnies pavirkite apie 20-30 minučių. Sudėkite pomidorų padažą, supilkite actą ir virkite dar apie 15-20 minučių. Karštą mišrainę supilstykite į sterilius stiklainius, sandariai užsukite, apverskite ir palikite atvėsti. O tada neškite į rūsį.

ŠOKOLADINIAI CUKINIJŲ KEKSIUKAI

ŠOKOLADINIAI CUKINIJŲ KEKSIUKAI


Balti miltai: 110 gramų
Pilno grūdo miltai: 110 gramų
Cukrus: 150 gramų
Kakavos milteliai: 40 gramų
Kepimo soda: 1 arbatinio šaukštelio
Cinamonas: 0,5 arbatinio šaukštelio
Kiaušiniai: 2 (vid. dydžio)
Nesaldi obuolių tyrė: 100 gramų
Aliejus: 80 gramų
Jogurtas: 80 gramų
Vanilės milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
Tarkuotos cukinijos: ~200 gramų

Iš pradžių orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių temperatūros.
Paruoškite keksiukų kepimo skardą - sudėkite popierines keksiukų formeles. Tuomet atskirame inde sumaišykite visus sausus ingredientus - miltus, cukrų, kakavą, sodą, cinamoną ir vanilę.
Tada kitame inde išplakite kiaušinius, obuolių tyrę, aliejų, jogurtą bei vanilės miltelius. Suberkite sausus ingredientus bei gerai viską išmaišykite. Po to sudėkite sutarkuotą cukiniją bei susmulkintą šokoladą. Į kiekvieną kepimo formelę dėkite maždaug po 3 arbatinius šaukštelius tešlos. Keksiukus kepkite maždaug 25 minutes. 

Svogūnų ir apelsinų pagardas žiemai

SVOGŪNŲ IR APELSINŲ PAGARDAS

Svogūnų ir apelsinų pagardas žiemai


1 kilogramas svogūnų
300 gramų apelsinų
120 gramų cukraus
50 mililitrų alyvuogių aliejaus
50 gramų sviesto
2 šaukštai vyno acto
5 skiltelės česnako
2 šaukšteliai apelsino žievelės (tarkuotos)
šiek tiek druskos

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Česnaką smulkiai sukapokite.
Apelsinus nulupkite ir sumalkite mėsmale arba virtuvės kombainu.
Storadugniame puode ant alyvuogių aliejaus ir lydyto sviesto mišinio apkepkite pjaustytus svogūnus ir česnaką.
Kai jie taps skaidrūs, supilkite sumaltus apelsinus. Suberkite cukrų, druską ir apelsinų žieveles. Viską virkite dar apie 20 min. arba tol, kol svogūnų žiedai nebebus ryškių kontūrų. Tada supilkite vyno actą ir dar kelias minutes pavirkite. Karštą pagardą supilstykite į sterillius stiklainius. Uždarykite taip pat steriliai išvalytais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti.

Puikusis Tkemal slyvų pagardas pagal gruzinišką receptą

TKEMAL SLYVŲ PAGARDAS

Puikusis slyvučių pagardas Tkemali pagal gruzinišką receptą


1 litras kaukazinių slyvučių (tyrės)
6 vienetai krapų žiedynų (su kotais)
150 gramų kalendros
1 galva česnako
1 vienetas aitriųjų pipirų (arba 0.5 šaukštelio aitriųjų pipirų miltelių)
1 šaukštas cukraus
0.5 šaukšto žemės riešutų aliejaus (arba saulėgrąžų)
1 šaukštelisdruskos

Kaukazines slyvaites nuplaunu, sudedu į puodą, įpilu pusę stiklinės vandens ir kaitinu maža ugnimi. Verdu tol, kol akivaizdžiai atsiskiria kauliukai, tai užtrunka apie 30 - 45 min. Tuomet puodo turiniui leidžiu atvėsti, slyvų masę dedu į koštuvą ir rankomis ją suku koštuve, reikalinga tik minkštoji slyvų dalis, ji ir atsiskiria per koštuvo sieneles, lieka kauliukai ir odelės. Nurodyti ingredientai skirti 1 litrui tyrės. Gautą tyrę puode užkaitinu iki virimo, tuomet sumažinu ugnį iki pačios minimaliausios ir įmerkiu krapų žiedynus. Krapus prieš merkiant surišu, taip patogiau juos ištraukti. Paverdu apie 15 min. ir krapus traukiu lauk, jie nebebus reikalingi. Tuomet sudedu smulkiai kapotus česnakus ir kalendros lapelius (tai greitai padaro virtuvinis kombainas), druską, cukrų, labai smulkiai pjaustytą čili ar miltelius, verdu dar apie 15 min. Karštą tyrę pilstau į nedidelius stiklainiukus. Ant tyrės pilu 0,5 v. š. žemės riešutų arba saulėgrąžų aliejaus. Užsuku dangtelius, stiklainių aukštyn kojom neverčiu ir nekūtoju, tiesiog palaukiu, kol atvėsta. Šis pagardas puikiai laikosi net ir šiltesnėje patalpoje, šaldytuvo tikrai nereikia. Atidarius stiklainį aliejų įmaišau į padažą ir tuomet jau pagardą laikau šaldytuve.

Morkų ir svogūnų pagardas žiemai

MORKŲ IR SVOGŪNŲ PAGARDAS

Morkų ir svogūnų pagardas žiemai


3 kilogramai morkų
2 kilogramaisvogūnų
1 litras pomidorų padažo
1 stiklinė vandens
1 stiklinė aliejaus (tyro)
3 šaukšteliai druskos
3 šaukšteliai sausos adžikos

Morkas sutarkuoju virtuvinio kombaino tarka. Svogūnus supjaustau to pačio kombaino pjaustykle. Viską beriu į 7 l puodą, įpilu stiklinę vandens, dedu dangtį ir statau ant viryklės su minimalia ugnimi.
Nuo užvirimo skaičiuoju 15 minučių ir beriu 3 a. š. druskos.
Gerai permaišau, dar 10 minučių patroškinu be dangčio ir tuomet puodą papildau 1 stikline tyro aliejaus ir 1 litru pomidorų padažo. Naudoju patį paprasčiausią, be priedų. Kaitinu dar apie 10 min., pridedu 3 a. š. sausos adžikos. Kadaise naudodavau čili miltelius, bet sausa adžika suteikia žymiai gardesnį skonį. Gerai permaišiusi daržoves, pilu į švarius stiklainius, užsuku nuplikytais dangteliais ir verčiu aukštyn kojom. Kaip visada, apkūtoju pledu iki pilno atvėsimo. Laikau rūsy.

BULVINIAI "ZRAZAI" SU GRYBAIS

BULVINIAI "ZRAZAI" SU GRYBAIS

BULVINIAI "ZRAZAI" SU GRYBAIS

Bulvės: 1 kilogramo
Manų kruopos: 2 valgomųjų šaukštų
Kukurūzų krakmolas: 2 valgomųjų šaukštų
Aliejus: 3 valgomųjų šaukštų (+ šiek tiek kepimui)
Miltai: poros saujų
Druska: pagal skonį

Pievagrybiai: 500 gramų (tinka ir miško grybai)
Svogūnai: 2
Džiovinti baravykai: 2-3 (nėra privaloma, bet naudojant pievagrybius, labai pagerina skonį ir kvapą)
Aliejus: šlakelio
Druska
Pipirai
Kiti mėgstami prieskoniai (nebūtina)

Iš pradžių bulves kruopščiai nuplauname bei išverdame su lupenomis. Tada išvirusias bulves nupilame (pasiliekame 3-4 valgomuosius šaukštus bulvių sultinio), užpilame su šaltu vandeniu, truputį palaikome, kad atvėstų ir nulupusios sutarkuojame burokinės tarkos pagalba. Įberiame druskos bei išmaišome. Manų kruopas užpilame pasiliktu bulvių nuoviru bei palaikiusios keletą minučių supilame į sutarkuotas bulves. Bulvių paviršių pabarstome kukurūzų krakmolu bei išminkome. Supilame aliejų, dar kartelį išminkome bei paliekame maždaug 20-30 minučių "pailsėti".

Įdaras: Pievagrybius su svogūnais nuvalome bei susmulkiname. Džiovintus baravykus sumalame kavamale. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame svogūnus bei pakepiname maždaug 7-10 minučių.
Sudedame grybus, prieskonius bei pakepiname, kol skystis išgaruos.

Formavimas: Drėgnomis rankomis imame bulvinės tešlos, suplojame paplotėlį, įdedame grybų įdaro bei formuojame tarsi "kotletą", kurį apvoliojame miltuose bei kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių. 

BANANŲ IR AVIEČIŲ KOKTEILIS

BANANŲ IR AVIEČIŲ KOKTEILIS


bananai: 1
šaldytos avietės: 1 stiklinės
pienas: 0,5 stiklinės
natūralus jogurtas: 0,5 stiklinės
cukrus: 1-2 valgomųjų šaukštų
cinamonas: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
ledukai: ketvirtadalis stiklinės

Žemaičių blynai orkaitėje

SUDĖTIS 15 virtų bulvių su lupenomis, 2 kiaušiniai, 3 šaukštai miltų, 3 šaukštai krakmolo, 1 šaukštelis druskos. ĮDARUI 400 g. far...