CUKINIJŲ MIŠRAINĖ

Cukinijų mišrainė žiemai su ananasais


2 kilogramų cukinijų, gryno svorio
500 gramų morkų
500 gramų saldžiųjų paprikų
500 mililitrų konservuotų ananasų (kubeliais)
0,5 litro pomidorų padažo
150 mililitrų aliejaus
150 mililitrų acto
1.5 šaukšto druskos
100 gramų cukraus

Jeigu cukinijos jaunos, galite jų net nelupti, o jeigu žievelė storesnė, nulupkite. Cukinijas ir paprikas supjaustykite kubeliais.
Morkas sutarkuokite stambia tarka. Daržoves sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi, druska ir aliejumi, suverskite konservuotus ananasus su visu skysčiu. Viską užvirinkite ir ant nedidelės ugnies pavirkite apie 20-30 minučių. Sudėkite pomidorų padažą, supilkite actą ir virkite dar apie 15-20 minučių. Karštą mišrainę supilstykite į sterilius stiklainius, sandariai užsukite, apverskite ir palikite atvėsti. O tada neškite į rūsį.

ŠOKOLADINIAI CUKINIJŲ KEKSIUKAI

ŠOKOLADINIAI CUKINIJŲ KEKSIUKAI


Balti miltai: 110 gramų
Pilno grūdo miltai: 110 gramų
Cukrus: 150 gramų
Kakavos milteliai: 40 gramų
Kepimo soda: 1 arbatinio šaukštelio
Cinamonas: 0,5 arbatinio šaukštelio
Kiaušiniai: 2 (vid. dydžio)
Nesaldi obuolių tyrė: 100 gramų
Aliejus: 80 gramų
Jogurtas: 80 gramų
Vanilės milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
Tarkuotos cukinijos: ~200 gramų

Iš pradžių orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių temperatūros.
Paruoškite keksiukų kepimo skardą - sudėkite popierines keksiukų formeles. Tuomet atskirame inde sumaišykite visus sausus ingredientus - miltus, cukrų, kakavą, sodą, cinamoną ir vanilę.
Tada kitame inde išplakite kiaušinius, obuolių tyrę, aliejų, jogurtą bei vanilės miltelius. Suberkite sausus ingredientus bei gerai viską išmaišykite. Po to sudėkite sutarkuotą cukiniją bei susmulkintą šokoladą. Į kiekvieną kepimo formelę dėkite maždaug po 3 arbatinius šaukštelius tešlos. Keksiukus kepkite maždaug 25 minutes. 

Svogūnų ir apelsinų pagardas žiemai

SVOGŪNŲ IR APELSINŲ PAGARDAS

Svogūnų ir apelsinų pagardas žiemai


1 kilogramas svogūnų
300 gramų apelsinų
120 gramų cukraus
50 mililitrų alyvuogių aliejaus
50 gramų sviesto
2 šaukštai vyno acto
5 skiltelės česnako
2 šaukšteliai apelsino žievelės (tarkuotos)
šiek tiek druskos

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Česnaką smulkiai sukapokite.
Apelsinus nulupkite ir sumalkite mėsmale arba virtuvės kombainu.
Storadugniame puode ant alyvuogių aliejaus ir lydyto sviesto mišinio apkepkite pjaustytus svogūnus ir česnaką.
Kai jie taps skaidrūs, supilkite sumaltus apelsinus. Suberkite cukrų, druską ir apelsinų žieveles. Viską virkite dar apie 20 min. arba tol, kol svogūnų žiedai nebebus ryškių kontūrų. Tada supilkite vyno actą ir dar kelias minutes pavirkite. Karštą pagardą supilstykite į sterillius stiklainius. Uždarykite taip pat steriliai išvalytais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti.

Puikusis Tkemal slyvų pagardas pagal gruzinišką receptą

TKEMAL SLYVŲ PAGARDAS

Puikusis slyvučių pagardas Tkemali pagal gruzinišką receptą


1 litras kaukazinių slyvučių (tyrės)
6 vienetai krapų žiedynų (su kotais)
150 gramų kalendros
1 galva česnako
1 vienetas aitriųjų pipirų (arba 0.5 šaukštelio aitriųjų pipirų miltelių)
1 šaukštas cukraus
0.5 šaukšto žemės riešutų aliejaus (arba saulėgrąžų)
1 šaukštelisdruskos

Kaukazines slyvaites nuplaunu, sudedu į puodą, įpilu pusę stiklinės vandens ir kaitinu maža ugnimi. Verdu tol, kol akivaizdžiai atsiskiria kauliukai, tai užtrunka apie 30 - 45 min. Tuomet puodo turiniui leidžiu atvėsti, slyvų masę dedu į koštuvą ir rankomis ją suku koštuve, reikalinga tik minkštoji slyvų dalis, ji ir atsiskiria per koštuvo sieneles, lieka kauliukai ir odelės. Nurodyti ingredientai skirti 1 litrui tyrės. Gautą tyrę puode užkaitinu iki virimo, tuomet sumažinu ugnį iki pačios minimaliausios ir įmerkiu krapų žiedynus. Krapus prieš merkiant surišu, taip patogiau juos ištraukti. Paverdu apie 15 min. ir krapus traukiu lauk, jie nebebus reikalingi. Tuomet sudedu smulkiai kapotus česnakus ir kalendros lapelius (tai greitai padaro virtuvinis kombainas), druską, cukrų, labai smulkiai pjaustytą čili ar miltelius, verdu dar apie 15 min. Karštą tyrę pilstau į nedidelius stiklainiukus. Ant tyrės pilu 0,5 v. š. žemės riešutų arba saulėgrąžų aliejaus. Užsuku dangtelius, stiklainių aukštyn kojom neverčiu ir nekūtoju, tiesiog palaukiu, kol atvėsta. Šis pagardas puikiai laikosi net ir šiltesnėje patalpoje, šaldytuvo tikrai nereikia. Atidarius stiklainį aliejų įmaišau į padažą ir tuomet jau pagardą laikau šaldytuve.

Morkų ir svogūnų pagardas žiemai

MORKŲ IR SVOGŪNŲ PAGARDAS

Morkų ir svogūnų pagardas žiemai


3 kilogramai morkų
2 kilogramaisvogūnų
1 litras pomidorų padažo
1 stiklinė vandens
1 stiklinė aliejaus (tyro)
3 šaukšteliai druskos
3 šaukšteliai sausos adžikos

Morkas sutarkuoju virtuvinio kombaino tarka. Svogūnus supjaustau to pačio kombaino pjaustykle. Viską beriu į 7 l puodą, įpilu stiklinę vandens, dedu dangtį ir statau ant viryklės su minimalia ugnimi.
Nuo užvirimo skaičiuoju 15 minučių ir beriu 3 a. š. druskos.
Gerai permaišau, dar 10 minučių patroškinu be dangčio ir tuomet puodą papildau 1 stikline tyro aliejaus ir 1 litru pomidorų padažo. Naudoju patį paprasčiausią, be priedų. Kaitinu dar apie 10 min., pridedu 3 a. š. sausos adžikos. Kadaise naudodavau čili miltelius, bet sausa adžika suteikia žymiai gardesnį skonį. Gerai permaišiusi daržoves, pilu į švarius stiklainius, užsuku nuplikytais dangteliais ir verčiu aukštyn kojom. Kaip visada, apkūtoju pledu iki pilno atvėsimo. Laikau rūsy.

BULVINIAI "ZRAZAI" SU GRYBAIS

BULVINIAI "ZRAZAI" SU GRYBAIS

BULVINIAI "ZRAZAI" SU GRYBAIS

Bulvės: 1 kilogramo
Manų kruopos: 2 valgomųjų šaukštų
Kukurūzų krakmolas: 2 valgomųjų šaukštų
Aliejus: 3 valgomųjų šaukštų (+ šiek tiek kepimui)
Miltai: poros saujų
Druska: pagal skonį

Pievagrybiai: 500 gramų (tinka ir miško grybai)
Svogūnai: 2
Džiovinti baravykai: 2-3 (nėra privaloma, bet naudojant pievagrybius, labai pagerina skonį ir kvapą)
Aliejus: šlakelio
Druska
Pipirai
Kiti mėgstami prieskoniai (nebūtina)

Iš pradžių bulves kruopščiai nuplauname bei išverdame su lupenomis. Tada išvirusias bulves nupilame (pasiliekame 3-4 valgomuosius šaukštus bulvių sultinio), užpilame su šaltu vandeniu, truputį palaikome, kad atvėstų ir nulupusios sutarkuojame burokinės tarkos pagalba. Įberiame druskos bei išmaišome. Manų kruopas užpilame pasiliktu bulvių nuoviru bei palaikiusios keletą minučių supilame į sutarkuotas bulves. Bulvių paviršių pabarstome kukurūzų krakmolu bei išminkome. Supilame aliejų, dar kartelį išminkome bei paliekame maždaug 20-30 minučių "pailsėti".

Įdaras: Pievagrybius su svogūnais nuvalome bei susmulkiname. Džiovintus baravykus sumalame kavamale. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame svogūnus bei pakepiname maždaug 7-10 minučių.
Sudedame grybus, prieskonius bei pakepiname, kol skystis išgaruos.

Formavimas: Drėgnomis rankomis imame bulvinės tešlos, suplojame paplotėlį, įdedame grybų įdaro bei formuojame tarsi "kotletą", kurį apvoliojame miltuose bei kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių. 

BANANŲ IR AVIEČIŲ KOKTEILIS

BANANŲ IR AVIEČIŲ KOKTEILIS


bananai: 1
šaldytos avietės: 1 stiklinės
pienas: 0,5 stiklinės
natūralus jogurtas: 0,5 stiklinės
cukrus: 1-2 valgomųjų šaukštų
cinamonas: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
ledukai: ketvirtadalis stiklinės

AGURKŲ MIŠRAINĖ ŽIEMAI

AGURKŲ MIŠRAINĖ ŽIEMAI

agurkai: 1,5 kilogramo
svogūnai: 4 (didesni)
cukrus: 450 gramų
9% actas: 300 mililitrų
garstyčių grūdeliai: 4 valgomųjų šaukštų
druska: 3 valgomųjų šaukštų
malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
smulkinti krapai: 3 valgomųjų šaukštų

Iš pradžių svogūnus bei agurkus supjaustome smulkiais kubeliais.
Beriame į puodą, supilame actą, beriame druską, cukrų, garstyčių grūdelius ir pipirus. Viską maišydamos užviriname.
Nuo užvirimo verdame 12 minučių ant karštos ugnies.
Mano pačios agurkai buvo šiek tiek peraugę bei minkštesni, man pakako virti maždaug 10 minučių - jie itin greitai suminkštėjo.
Likus 3 minutėms prieš bebaigiant virti suberiame krapus.
Tuomet supilstome į sterilius stiklainiukus.

Majonezas su pienu be kiaušinių

Majonezas su pienu be kiaušinių

Pienas (kambario temperatūros) – 100 ml
Augalinis aliejus – 200 ml
Citrinų sultys – 2 v. š.
Garstyčiai – 1 a. š.
Džiovinti česnakai – 1 / 3 a. š.
Druska – 1/2 a. š.

AGURKŲ SALOTOS ŽIEMAI

AGURKŲ SALOTOS ŽIEMAI


agurkai: 3 kilogramų
morkos: 1 kilogramo
svogūnai: 1 kilogramo
druska: 2,5 šaukšto
česnakas: 2 galvų
cukrus: 1 stiklinės
actas: 1 stiklinės
aliejus: 1 stiklinės
susmulkintas šviežias peletrūnas: 2 šakelių

Iš pradžių agurkus supjaustome šiaudeliais, su morkomis padarome tą patį, tik smulkiau, svogūnus pusžiedžiais, česnaką blenderiu susmulkiname, ne labai smulkiai, sudedame visus kitus ingredientus, sumaišome, paliekame maždaug 3-4 valandoms.
Tuomet prigrūdame mišrainės į stiklainėlius, padaliname į juos susidariusį skystį, uždengiame, bet neužsukame dangtelių ir dedame kaitinimui į puodą su vandeniu, kuris turi apsemti daugiau nei pusę slovikėlių bei kaitiname, kol pradės pamažu išsiskirti burbuliukai, vos vos. Ištraukiame bei sandariai užsukame. Štai ir viskas. Laukiam žiemos ir mėgaujamės!

Traškūs agurkėliai

Traškūs agurkėliai



1 l vandens reikės: 2 šaukštų druskos (su nedideliu kaupu), 1 šaukšto cukraus, 100 ml. acto (9 proc.).

Agurkėlius nuplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Nukoškite. Dar šiltus dėkite į švarius stiklainius. Į kiekvieną stiklainį dėkite nuplautų ir nuplikytų serbentų, vyšnių lapų, krapų žiedynų, mažytį gabalėlį aitriosios paprikos (nebūtinai, tačiau ji suteikia lengvo pikantiškumo. Tiktai nepadauginkite!)

Užvirinkite vandenį, berkite druską ir cukrų, kai užvirs, išjunkite kaitrą ir supilkite actą. Marinatu užpilkite agurkus, uždarykite dangteliais, verskite aukštyn kojomis, uždenkite ir palikite atvėsti. Viskas! Telieka išnešti į vėsią patalpą ir laukti žiemos.

AGURKŲ-SVOGŪNŲ SALOTOS ŽIEMAI

AGURKŲ-SVOGŪNŲ SALOTOS ŽIEMAI

agurkai 5 kilogramų (labiausiai tinka peraugę)
svogūnai: 2 kilogramų
actas: 1 stiklinės
cukrus: 1 stiklinės
aliejus: 1 stiklinės
druska: 4 šaukštų

Iš pradžių agurkus (jeigu dideli, išimame sėklas) bei svogūnus supjaustome (svogūnus griežinėliais), viską užpilame išvirtu marinatu, paliekame maždaug 30 minučių.

Tuomet pakaitiname bei užvakuojame. Galite dėti petražolių arba česnako. Kaitiname ant mažos ugnies, kol agurkai pakeis spalvą bei išsiskirs sultys, apie 15-20 minučių. Sudedame į stiklainius bei uždarome.

Žemaičių blynai orkaitėje

SUDĖTIS 15 virtų bulvių su lupenomis, 2 kiaušiniai, 3 šaukštai miltų, 3 šaukštai krakmolo, 1 šaukštelis druskos. ĮDARUI 400 g. far...